12 Kasım 2012 Pazartesi

Çin'de liderlik değişimi...



     Son birkaç haftadır Türkiye’nin en önemli gündem maddelerinden birisi Amerika’daki başkanlık seçimleriydi. Yabancı bir ülkedeki seçimlere kendimizi o kadar kaptırdık ki, kendi başbakanımıza favori başkan adayını bile sorduk.  Neyse ki seçimler sona erdi de ülkece bir 4 sene rahatız. Amerika’daki seçimler kadar ilgimizi çekmese de Çin Halk Cumhuriyeti’nde de bugünlerde liderlik seçimleri var. Çin’deki karmaşık seçim sistemi ile ilgili basınımızın pek bilgisi ve ilgisi olmadığından Çin’de ne olup bittiğini gazetelerde okuyamıyoruz. 

Çin Komünist Partisi'nin 18'nci Ulusal Kongresi. 2300'e yakın delegenin katıldığı
kongre sonucunda Çin'in gelecek lider kadrosu belirlenmiş olacak.
Çin mevcut ve gelecek liderleri
   Çin Halk Cumhuriyeti’ndeki seçimler Batı’daki demokrasilerden bir hayli farklı. Aslında seçim sistemi ve siyasal yapısı bir yana, bir buçuk milyara yaklaşan nüfusu bile Çin’i başlı başına diğer tüm ülkelerden farklı bir konuma getiriyor. Çin’i Batı demokrasilerinden ayıran en büyük özellik ise ülke yönetiminin Çin Komünist Partisi etrafında oluşması ve rakip herhangi bir partinin olmayışıdır. Çin komünist Partisi liderini, yani genel sekreterini ve polit bürosunu (Komünist Parti içindeki en üst yönetim organı) seçerken ülkenin gelecek devlet başkanını ve en üst düzey yöneticilerini de belirlemiş oluyor. Çin’deki en üst rütbeli devlet adamı Çin Komünist Partisi’nin genel sekreteridir. Genel sekreterlikten sonra gelen ikinci en önemli pozisyon ise daha çok sembolik olan Çin Halk Cumhuriyeti devlet başkanlığıdır. Parti kongresi tarafından seçilen ve 300 kişiden oluşan Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi ülkenin en üst düzey yöneticilerini, yani genel sekreter, Politbüro üyeleri, Merkezi Askeri komite üyeleri ve diğer kurulların üyelerini atar. Bugünlerde ise Çin’de Çin Komünist Partisi’nin 18’nci Ulusal Kongresi düzenlenmekte. Kongre sonucunda genel sekreter olarak atanacak kişi Çin’in gelecek lideri olacak. Çin’in gelecek lideri öncelikle üstleneceği genel sekreterlik görevininin yanı sıra zaman içerisinde devlet başkanı ve Merkezi Askeri Komite başkanlığı ünvanlarını da alacak. 2002’de parti lideri olarak seçilen ve halen ülkeyi yönetmekte olan Hu Jintao, parti genel sekreterliği ünvanının yanı sıra devlet başkanı ve merkezi askeri komitesi başkanı olarak halen Çin’in en üst düzey yöneticisidir.  Her ne kadar Komünist Parti içerisindeki seçimler tam bir sessizlik içinde kapalı kapılar ardından yapılsa da liderlik seçiminin sonucu şimdiden tahmin edilebiliyor. Hali hazırda komünist partinin en üst düzey yöneticilerinden aynı zamanda devlet başkanı yardımcısı ve merkezi askeri komite başkan yardımcısı da olan Xi Jinping muhtemelen Çin’in gelecek lideri olacak.  

     Geçtiğimiz Şubat ayında Türkiye’yi de ziyaret eden Xi uluslararası arenada tanınan ve yöneticilik kabiliyetleri ile saygı gören bir kişi. Kongre sonuçlandığında tahminlerin doğru olup olmadığını ve Çin’in gelecek liderinin Xi olup olmayacağını göreceğiz. 

Obama ve Jinping
Güncelleme 15.11.2012
Xi Jinping gerçekten de Çin'in yeni lideri oldu...
Çin'in yeni lideri ve diğer yöneticileri hakkında bilgi almak isterseniz ;
http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-china-20321603